PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Knjigu Igora Belze Aleksandar Nikolajevič Skrjabin (Mala zvona, Zagreb, 2023.) predstavit će prof. Ruben Dalibaltayan, prevoditeljica Magdalena Marija Meašić i urednica Sanja Lovrenčić; za klavirom: Stipe Prskalo, Jan Niković i Severin Filipović; petak, 24. 11. 2023. u 18:00 sati, KD Vaclav Huml na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 12

Kalendar-Belza
24. 11. 2023.

NOVO VODSTVO HRVATSKOG DRUŠTVA „ALEKSANDAR SKRJABIN“

Prošlo je četiri godine od osnutka Skrjabinovog društva, stoga je 24. studenoga 2023.  na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održana izborna skupština na kojoj je imenovano novo predsjedništvo. Iduće će četiri godine predsjednik biti prof. dr.art. Veljko Glodić, zamjenik predsjednika prof. Božo Kovačević, izvršna direktorica dr.sc. Marija Mikulić Štimac, a tajnik i koordinator društvenih mreža g. Luka Jalšovec. Pozivamo sve skrjabiniste da nam se pridruže u promicanju Skrjabinove umjetnosti!

Kalendar-Belza
24. 11. 2023.

PRIJEVOD S RUSKOGA: PREDSTAVLJANJE KNJIGE IGORA BELZE „ALEKSANDAR N. SKRJABIN“

Knjigu Igora Belze „Aleksandar Nikolajevič Skrjabin“ (Mala zvona, Zagreb, 2023.), koju je prevoditeljica Magdalena Marija Meašić s ruskoga prevela na hrvatski, u Koncertnoj dvorani „Vaclav Huml“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predstavili su prof. Ruben Dalibaltayan i glavna urednica izdavačke kuće Mala zvona Sanja Lovrenčić, a odabrane Skrjabinove preludije za klavir odsvirali su Stipe Prskalo, Severin Filipović i Jan Niković.

Kalendar-Skrjabin-150
09. & 10. 12. 2022.

SKRJABIN 150 – SREDIŠNJE DOGAĐANJE: INTEGRALNA IZVEDBA 10 SONATA ZA KLAVIR ALEKSANDRA SKRJABINA

Povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja skladatelja Aleksandra Skrjabina, Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“ i Muzička akademija u Zagrebu u Koncertnoj dvorani „Svetislav Stančić“ priredili su jedinstveni glazbeni doživljaj – integralnu izvedbu svih deset Skrjabinovih klavirskih sonata! Predsjednik Društva, pijanist i pedagog Ruben Dalibaltayan, okupio je svoje sadašnje i negdašnje studente, kao i prijatelje, kako bi se u dvjema koncertnim večerima kronološki izvela ta majstorska Skrjabinova ostvarenja. Imena svih izvođača na poveznici su programa.

Kalendar-Skrjabin-150
01. 12. 2022.
SKRJABIN 150 – PREDAVANJE DR.SC. STEFANA CVETKOVIĆA

Povodom obilježavanja 150. obljetnice Skrjabinova rođenja, Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“ i Muzička akademija u Zagrebu ugostili su dr.sc. Stefana Cvetkovića, docenta na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Predavanje je bilo naslovljeno: „Simbolizam u prvih pet sonata za klavir Aleksandra Skrjabina“.

Mirna-Rudan-Lisak-Scriabin-conference
20. 10. 2022.

SKRJABIN 150: RECITAL I PREDAVANJE PROF. DR. ART. VELJKA GLODIĆA

U čitaonici Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu u Zagrebu, prof. dr. art. Veljko Glodić održao je koncert s predavanjem posvećen Aleksandru Skrjabinu. Ovo prvo događanje u Skrjabinovoj obljetničkoj godini pozdravila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr.art. Mirna Rudan Lisak. Zahvaljujemo Knjižnicama grada Zagreba i programu „Knjižnica širom otvorenih vrata“, kao i Glazbenom odjelu knjižnice, na uspješnoj organizaciji koju je vodila gđa. Mirna Osmanović, koordinatorica projekta „Upoznajmo glazbene instrumente“. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim društvom „Aleksandar Skrjabin“.

Mirna-Rudan-Lisak-Scriabin-conference
10. 10. 2022.

SKRJABIN 150: SUDJELOVANJE DR.ART. MIRNE RUDAN LISAK NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI (predavanje je posvetila Aleksandru Serafimoviču Skrjabinu)

U Moskvi je od 10. do 12. listopada 2022. održana Međunarodna znanstvena konferencija „Stvaralačka baština A.N. Skrjabina u kontekstu umjetničke kulture XX.-XXI. stoljeća“. Organizatori su bili Ured za kulturu Grada Moskve, Memorijalni muzej A. N. Skrjabina, Moskovski državni konzervatorij nazvan po P. I. Čajkovskom, Ruska muzička akademija „Gnjesin“, Ruski nacionalni muzej muzike i Regionalna javna organizacija „Zaklada Skrjabin“. Naša počasna članica i glavna urednica, dr.art. Mirna Rudan Lisak, održala je predavanje „Svjetlosne orgulje skladatelja Aleksandra Skrjabina u Muzičkom ikonostasu slikara Alekseja  Javljenskoga.“

Kalendar A-S-Skrjabin-in-memoriam
02. 10. 2022.

IN MEMORIAM ALEKSANDRU SERAFIMOVIČU SKRJABINU

S velikom tugom objavljujemo da je u 76. godini preminuo dr.sc. Aleksandar Serafimovič Skrjabin, poznat po predanosti istraživanju i predstavljanju muzičke ostavštine svoga slavnog pretka. Na njegovu je inicijativu osnovano naše Društvo te nam je kao počasni predsjednik pružao trajnu potporu. Opraštamo se s neizmjernom zahvalnošću. Počivao u miru.

Jan-u-Moskvi
23. 12. 2021.

JAN NIKOVIĆ – GOSTOVANJE U SKRJABINOVOM MUZEJU (MOSKVA, RUSIJA)

U suradnji sa Skrjabinovim muzejom, naše Društvo organizira gostujuće nastupe mladih pijanista u Moskvi. Tjedan dana poslije zagrebačkog recitala, zahtjevnoj se moskovskoj publici prvi predstavio perspektivni hrvatski pijanist Jan Niković. Recital je organiziran u povodu nadolazeće 150. obljetnice Skrjabinova rođenja, a nakon koncerta je ravnatelj, g. Aleksandar Ivanovič Lazarev, osobno zahvalio Janu i uručio mu muzejske suvenire. Jako smo ponosni na ovu krasnu suradnju i prijateljstvo s našim ruskim kolegama!

11
16. 12. 2021.

JAN NIKOVIĆ – PIJANISTIČKI RECITAL

Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“ osobito je posvećeno davanju podrške mladim umjetnicima. Tako smo u suradnji sa zagrebačkom Muzičkom akademijom u Koncertnoj dvorani Svetislav Stančić organizirali recital perspektivnoga hrvatskog pijanista Jana Nikovića. Jan se predstavio djelima Haydna, Chopina, Rachmanjinova i, naravno, Scriabina. Koncert je bio sjajan te Janu želimo puno sreće na njegovu budućem profesionalnom putu!

Veljko-Glodic-Recital-i-predavanje
18. 06. 2021.

VELJKO GLODIĆ – PIJANISTIČKI RECITAL S PREDAVANJEM

Potpredsjednik Skrjabinovog društva, prof. dr.art. Veljko Glodić, održao je pijanistički recital u Dvorani „Svetislav Stančić“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, s predavanjem naslovljenim „Aleksandar Skrjabin i suvremenici iz Srednje Europe – Dora Pejačević i Béla Bartók“. Poslije recitala prof. Glodić je odabrane muzičke primjere izvodio na klaviru, stoga je publika mogla uživati u zanimljivim poveznicama između djela troje naizgled posve različitih skladatelja.

Znanstveni-zapisi-rus
05. 04. 2021.

ESEJ O MISTIČNOM AKORDU PREVEDEN I OBJAVLJEN NA RUSKOM

Skrjabinov memorijalni muzej u Moskvi u knjizi „Znanstveni zapisi“ na ruskom je objavio esej naše počasne članice i glavne urednice dr.art. Mirne Rudan Lisak „Mistični akord Aleksandra Skrjabina kao marioneta Heinricha von Kleista“. Publikacija je odjek 100. obljetnice osnutka Skrjabinovog muzeja te službena najava Skrjabinova 150. rođendana, koji će se iduće godine obilježiti u Moskvi i brojnim gradovima diljem svijeta, uključujući u Zagrebu.

Dobro-jutro-Hrvatska
21. 11. 2020.

PRVO TELEVIZIJSKO PREDSTAVLJANJE HRVATSKOG DRUŠTVA „ALEKSANDAR SKRJABIN“

U televizijskoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, emitiranoj na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, gostovala je počasna članica i glavna urednica Skrjabinovog društva, dr.art. Mirna Rudan Lisak. Predstavila je svoju knjigu „Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost“ koja je iznjedrila umrežavanje ruskih i hrvatskih profesionalaca te potaknula osnutak Hrvatskog društva „Aleksandar Skrjabin“. 

Hari-Gusek-novosti
16. 11. 2020.

PRVO DOGAĐANJE U ORGANIZACIJI SKRJABINOVOG DRUŠTVA – RECITAL PIJANISTA HARIJA GUSEKA

Prvim događanjem svečano je obilježena prva obljetnica osnutka Hrvatskog društva „Aleksandar Skrjabin“. Čast nam je da je tim povodom na našoj pozornici nastupio hrvatski pijanist Hari Gusek, poznat po profinjenim interpretacijama bogatima osjećajem za tonski kolorit. Na programu su bila Chopinova i Skrjabinova djela, a cijeli je koncert dostupan na YouTube kanalu Društva.

Svijet-glazbe-za-web
20. 11. 2019.

GOSTOVANJE U EMISIJI „SVIJET GLAZBE“ 3. PROGRAMA HRVATSKOGA RADIJA

Predsjednik Hrvatskog društva „Aleksandar Skjabin“, pijanist Ruben Dalibaltayan, i izvršni direktor Krešimir Starčević, također pijanist, u emisiji „Svijet glazbe“ predstavili su ciljeve Društva i obrazložili potrebu da se ono osnuje.

Pozivnica-mobile
14. 11. 2019.

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA HRVATSKOG DRUŠTVA „ALEKSANDAR SKRJABIN“

Skupština je održana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Memorijalnog muzeja A. N. Skrjabina iz Moskve. Društvo će se baviti promicanjem umjetnosti Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina, velikoga ruskoga skladatelja i pijanista.

Pin It on Pinterest