Istaknuti članovi

Doznajte više o pojedincima koji su iznimno doprinijeli radu Skrjabinovog društva
Alexander-Serafimovich-Scriabin

Dr.sc. ALEKSANDAR SERAFIMOVIČ SKRJABIN – trajni počasni predsjednik

Aleksandar Serafimovič Skrjabin (Moskva, 1947.) diplomirao je na Odjelu za povijest Moskovskoga državnoga pedagoškog fakuteta V. I. Lenjin, a poslijediplomski studij završio je na Moskovskome državnom sveučilištu M. V. Lomonosov. Doktor je povijesnih znanosti i docent je na Moskovskome državnom sveučilštu. Od 1992. godine predsjednik je Fonda A. N. Skrjabina te je jedan od osnivača i organizatora Međunarodnoga klavirskog natjecanja A. N. Skrjabina. Inicijator je postavljanja prigodnih poprsja A. N. Skrjabinu u Moskvi (2007.) i u Dzeržinsku (2012.). Također je član Akademskog vijeća Memorijalnog muzeja A. N. Skrjabina u Moskvi te je počasni predsjednik Britanskoga Skrjabinova društva i Hrvatskog društva „Aleksandar Skrjabin“.

Od 1993. do 2015. radio je u Međunarodnom udruženju glazbenika, gdje je vodio Odjel za natjecanja i festivale, a od 2011. do 2015. bio je potpredsjednik Udruženja. Sudjelovao je u organizaciji više od 150 međunarodnih, nacionalnih i regionalnih natjecanja i festivala u Rusiji i inozemstvu (uključujući festivale nazvane po M. I. Glinki, S. V. Rahmanjinovu, V. V. Sofronickom, u spomen na V. A. Lothara – Ševčenko, F. Chopina, te festival „Skrjabin-Rahmanjinov“ u Bugarskoj itd.). Godine 1998. i 2002. bio je direktor klavirskog dijela Međunarodnog natjecanja P. I. Čajkovski u Moskvi. U svojem radu mnogo pozornosti posvećuje radu s djecom i omladinom.

Autor je književnih i glazbenih emisija (zajedno s A. J. Nikolajevom) posvećenih A. N. Skrjabinu, S. V. Rahmanjinovu, B. L. Pasternaku, V. I. Safonovu, V. I. Skrjabinu, Ariadni Skrjabinoj i drugima. Od 1995. član je Koordinacijskog vijeća javnih ustanova kulture i umjetnosti zemalja ZND i Baltika u ime Međunarodne unije glazbenika. Od 2007. do 2016. radio je kao glavni znanstveni suradnik u VMOMK-u M. I. Glinka (Memorijalni Muzej A. B. Godenvejzera). Više od 20 godina predavao je na Međunarodnom sveučilištu u Moskvi na Fakultetu poduzetništva u kulturi (1998.-2017.).

Od 2004. član je Saveza skladatelja Rusije. Zamjenik je glavnog urednika časopisa „Piano“, član je uredništva časopisa „Muzička akademija“ i „Glazbenik-klasik“. Autor je više od 150 radova o A. N. Skrjabinu, S. V. Rahmanjinovu, V. V. Sofronickom, A. B. Goldenvejzeru, V. I. Skrjabinu, V. I. Safonovu i drugim predstavnicima ruske glazbene kulture. Dobitnik je državnih nagrada, priznanja i zahvalnica Ministarstva kulture Ruske Federacije, a nositelj je i titule zaslužnog djelatnika u kulturi Republike Poljske.

Pin It on Pinterest