Istaknuti članovi

Doznajte više o pojedincima koji su iznimno doprinijeli radu Skrjabinovog društva
Ruben-Dalibaltayan-president

Prof. RUBEN DALIBALTAYAN – počasni član

Ruben Dalibaltayan rođen je u Erevanu, Armenija. Trenutačno živi u Hrvatskoj, gdje radi kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Također djeluje kao gostujući profesor na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu te na Majstorskim tečajevima za nadarene glazbenike u Bresciji. Umjetnički je direktor Međunarodnoga pijanističkog natjecanja u Radovljici, Slovenija, a bio je i prvi predsjednik Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin.

Prof. Dalibaltayan odgojio je novu generaciju mladih pijanista koji su postigli sjajne rezultate i osvojili nagrade na raznim međunarodnim natjecanjima kao što su Ferruccio Busoni, Queen Elizabeth, Robert Schumann u Zwickauu, Ettlingen i dr. Neki od njih, poput Ivana Krpana i Aljoše Jurinića, ostvarili su izvanredne međunarodne karijere te su postali jedni od najuspješnijih pijanista mlađe generacije.

Dio pedagoškog rada prof. Dalibaltayana je i redovito održavanje majstorskih tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegovi zapaženi projekti uključuju osnivanje ljetne pijanističke škole 2005. godine u Makarskoj, Hrvatska, zajedno s Julijom Gubajdulinom. Klavirski majstorski tečaj uz more otada se prometnuo u jedno od najistaknutijih događanja za mlade pijaniste u regiji.

Studirao je na Erevanskom državnom konzervatoriju Komitas, Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin i na Moskovskom konzervatoriju Čajkovski u klasama Anahit Šahbazjan, Arthura Berngardta i Valerija Kastelskoga. Na njegov profesionalni i osobni razvoj značajno su utjecali brojni izvanredni glazbenici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga.

Prof. Dalibaltayan pobjednik je mnogih prestižnih međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Njegove koncertne turneje obuhvatile su brojne zemlje s izvedbama u rasponu od samostalnih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima do sudjelovanja u komornim sastavima – u pijanističkom duu sa suprugom Julijom Gubajdulinom i u poznatom ansamblu Amadeus trio Zagreb, da spomenemo samo neke.

Kao pijanist, osobitu pažnju i predanost posvećuje promoviranju djela armenskih skladatelja, zanimljivoj i originalnoj glazbi neodvojivo povezanoj s kulturom njegove domovine. U suradnji s Hrvatskim radijem i Hrvatskim glazbenim zavodom snimio je cjelokupni klavirski opus poznatoga hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Za ovaj dvostruki CD primio je najviše priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Nagradu Vladimir Nazor za najviša dostignuća u glazbi i umjetnosti.

Pin It on Pinterest