Istaknuti članovi

Doznajte više o aktualnim članovima predsjedništva Skrjabinovog društva
Maria-Mikulic-Stimac

Dr.sc. MARIA MIKULIĆ ŠTIMAC – izvršna direktorica

Maria Mikulić Štimac diplomirala je klavir na petrogradskom Konzervatoriju Rimski Korsakov, gdje je studirala u klasama prof. J. Murine i prof. P. Jegorova, a na istom se konzervatorju također usavršavala u klasi prof. V. Višnjevskog.  Naslov magistre umjetnosti potvrdila je na Hochschule für Musik u Grazu (klasa prof. A. Satza), gdje je obranila i znanstveni rad na odsjeku izvođačke prakse (Institut für Aufführungspraxis) i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim toga je završila doktorski studij humanističkih znanosti na Sveučilištu u Splitu, Filozofski fakultet, s doktorskim radom pod naslovom Klavirska glazba i komorno instrumentalna glazba s klavirom Antuna Dobronića.

Kao samostalna umjetnica, nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu (Rusija, Mađarska, Njemačka, Italija, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Japan), solistički i u komornom sastavu. Nastupala je na domaćim i međunarodnim festivalima: Osorske glazbene večeri, Rovinjski ljetni festival, Porečke ljetne priredbe, Glazbene večeri u Svetom Donatu u Zadru, Rapske glazbene večeri, Međunarodni festival klasične glazbe Novi Vinodolski, Večeri A. Dobronića u Jelsi, Dani hrvatske kulture u Rimu, Međunarodni festival Sarajevska zima, Festival komorne glazbe u Bergamu. U više navrata snimala je za Hrvatsku radio-televiziju.

U dugogodišnjoj suradnji s japanskim violistom Masatoshijem Hiranom ostvarila je niz koncerata u Hrvatskoj i u Japanu, a rezultat te suradnje tri su zajednička CD-a, od kojih jedan s djelima hrvatskih autora.  Na njemu je i Uspavanka Miroslava Miletića posvećena Njihovim Carskim Visočanstvima, tada prijestolonasljedniku Japana (danas car) princu Naruhitu i princezi Masako povodom rođenja kćeri Aiko. Osim toga je u suradnji s violinistom Tarasom Pechenyjem, uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Osijeka snimila CD s djelima hrvatskog violinista Franje Krežme. Njezin prvi samostalni CD – s djelima Schumanna, Pejačević i Ravela – izdala je izdavačka kuća Dinaton, a sljedeći – s djelima Brahmsa, Josipovića i Schumanna – izdavačka kuća Aquarius records. (Skladba I. Josipovića bila je nominirana za nagradu  Porin).

U dva navrata nastupila je u okviru Dana hrvatske kulture u Rimu. Nastupila je u okviru koncerata posvećenih 100. godišnjici rođenja hrvatske pijanistice Melite Lorković. U tijeku svog umjetničkog djelovanja kao samostalna umjetnica, deset je godina predavala klavir obligatni na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u svojstvu naslovnog predavača. U svojstvu, pak, umjetničke ravnateljice organizirala je i pokrenula Međunarodni festival klasične glazbe Art Novi u Novom Vinodolskom, koji se kontinuirano održava dugi niz godina.  Zajedno s pijanisticom Slađanom Buklijaš vodila je Pijanističke umjetničke radionice u Zagrebu, polaznici kojih su ostvarili brojne nagrade na međunarodnim i domaćim pijanističkim natjecanjima, a također su zajedno djelovale i kao klavirski duo.

U tri navrata sudjelovala na online konferenciji primijenjenog pijanizma, 5., 6. i 7. međunarodni skup pijanista UAEM, Mexico s koncertom i edukacijskom temom. Stručna usavršavanja prošla je na brojnim seminarima, među kojima A. Valdme, M. Kandelaki, K. Boginoa, G. Gruzmana i drugih. Djeluje kao korepetitor i prof. klavira u zvanju mentora na gl. šk. Pavla Markovca u Zagrebu.

Pin It on Pinterest